Dec 09 2014

mort 2014

”Minimalistisk industrimetal med stark blackmetal influens handlar enmansbandet MORT om.”.. Så lyder en beskrivning av bandets musikaliska koncept i en review gällande albumet ”Til Death Do Us Part” (2006).

Den MORTistiska storyn började 2005…

– Den började då ja, från början som ett enmansprojekt eftersom jag tröttnat på band som inte hade några direkta mål. Det blir svårt att skriva musik när alla medlemmar strävar åt olika håll och har olika visioner om musiken. Speciellt när musikstilen är såpass snäv som den är i MORT.
Några demolåtar spelades in och skickades runt, och helt plötsligt så fick jag en hel del förfrågningar från en massa länder.
Jag förstod aldrig att det skulle ge så pass bra respons innan jag började så det gav mej en kick att spela in första skivan.
Skivan gick rätt bra och folk började intressera sej för MORT, samtidigt som folk ville börja spela i bandet.
Det är nog lättare att få in rätt folk i ett band om konceptet redan är färdigt från början. Då finns det ju redan färdiga mål.

Ni kör onekligen på lite udda stil med industriell blackmetal..Vilka influenser spelar mest roll? Eller rättare sagt, inom vilken genrè ligger tonvikten?

– Ja, stilen är väl inte direkt allmänt utbredd. Även om både industri och blackmetal är vanligt så hör man inte ofta kombinationen av de tillsammans.
De influenser som legat till grund för låtskrivandet är framför allt Velvet Acid Christ och Wumpscut från industriscenen, och från blackmetalscenen står väl Dark Funeral, Dimmu Borgir och liknande band högt i kurs..
Men man kan även hitta många influenser från band från andra stilar som antagligen skulle vara svårt att förknippa med den stilen vi kör med.

I en tidigare intervju omnämns döden som en inspirationskälla..

– Döden har alltid varit MORT’s största inspirationskälla. Därav namnet MORT!
Alla låtar handlar om döden på något sätt, sett från olika perspektiv, genom myter, filmer eller tillåmed folks rädslor kring döden.
Alla ska vi dö, men egentligen vet ingen speciellt mycket om döden. Fast alla tror en hel del om den, oavsett om man tror att man bara är borta när man dör eller om man kommer till något coolt ställe.

Om du fick chansen träffa en historisk (hädangången) person. Vem skulle det bli & varför?

– Jim Morrison har alltid varit en av mina största idoler, så jag antar att jag helst skulle vilja träffa han.
Men shit, det är svårt… det finns så många intressanta personer. Det hade iofs varit rätt coolt att få jamma lite med Jimi Hendrix!

5 album som får den MORTistiska ådran svalla lite extra?

Aeternus – Ascension of terror
Hypocrisy – Into the abyss
Velvet Acid Christ – Fun with knives
Watain – Lawless Darkness
Rammstein – Sehnsucht

Metalscenen idag ser annorlunda ut idag jämfört med tex då Mort bildades..

– Då MORT först bildades så var väl kanske inte metalscenen lika utbredd och accepterad som den är idag. Det fanns en hel del musikcommunitys att sprida alternativ musik genom, men det var ändå svårt att nå ut till folket då de sidorna var väldigt begränsande.
Idag är nästan alla sådana sidor nedlagda men metal har fått en helt annan status hos allmänheten idag så kommer man sej bara ut och spelar så tror jag att folk lättare tar till sej alternativ musik såsom metal, än vad folk gjorde förr.
Sen så sprider sej musik över hela världen på en pisskvart genom tex Facebook idag. Så på så sätt så har de stora allmänna medierna helt klart haft mycket positivt inflytande på hur metalscenen ser ut. Man hittar mycket bra band från alla möjliga länder hur lätt som helst nuförtiden, nåt som tidigare i princip var omöjligt.

Nyligen installerades Lars ”Lasse” Gudmundsson i leden…

– Ja, vi har ju två nya medlemmar i bandet sen sist. Dels har vi trummisen Andreas Herlogsson som tidigare spelade i Hostile Reaction och så har vi Lasse Gudmundsson på bas som även spelar i Revelations.

Vilken låt skulle ligga till grund för ev MORT-video?

– Oj, vi har många idéer kring många av låtarna, men jag antar att den första låten som det kommer bli musikvideo av är Phenomenon eller Walk.
Fast jag kan ha fel på den punkten, vi gör det som faller oss in och när vi får möjlighet och oftast blir det bra!

I november spelade MORT på Broder Tuck i Sthlm och dessutom är horden bekräftade till Northern Blasphemy 2015…

– Vi spelade på Broder Tuck i Stockholm där vi halkade in på ett bananskal tillsammans med Unsanctus och Wormwood. Det var ju ett tag sen vi gav en liveshow så det var både kul och förvånande att höra att folk fortfarande kom ihåg oss sen vi höll igång tidigare. Det gav oss defenitivt kickar att fortsätta spela live!
Northern Blasphemy spelningen är bokad och klar och även om det är länge till dess så ser vi grymt fram emot att få bringa döden till Östersund!

Drömarena utföra liveritual på vore…

– Alla spelningar som vi gör är kul, men om man ska tänka stort så är ju dom stora festivalerna helt klart lockande! Vi får väl se när Wacken kontaktar oss… haha! (Kanske idé anmäla MORT till Wacken Metal Battle, mr Stahre…)

Vilka andra grymma planer smids inför 2015..

– Vi hoppas på att få komma ut och spela så mycket som möjligt och på så många ställen som möjligt.
Sen vill vi ju givetvis utveckla musiken så den hela tiden blir bättre och skriva nytt material.
Vi hoppas även på att snart kunna komma oss in i studion igen för att ta upp inspelningen av vår nya skiva som även den har legat i stiltje alldeles för länge.

Final Words..

R.I.P

www.mort.eu

www.facebook.com/mortswe

Sweden Metal

 

   
 

MORT
© Copyright 2005-2015. All Rights Reserved.